zondag 23 januari 2011

Taal en sociale klasse in Sauerburgh

Sauerburgh is een stad met vele nationaliteiten binnen haar muren. Naast de vele nationaliteiten zijn er ook grote sociale verschillen. Daar waar de verschillende nationaliteiten elkaar kunnen verstaan wanneer zij hun "normale" taal gebruiken, is dit voor de sociale klassen niet het geval. Iemand uit een lage sociale klassen begrijpt (zonder intelligence check) maar weinig van een gesprek tussen mensen uit een hoge sociale klasse. Evenzo, mocht een lid van een hoge sociale klasse verzeild raken in een van de smerige en donkere kroegen waar het lagergeplaatste volk komt begrijpt hij in principe weinig tot niets van de gesprekken die hier gaande zijn.



Upper class
De talen in de hogere sociale klassen kenmerken zich door de ingewikkelde en barokke uitingsvormen. Dit is de taal gemaakt voor salons. De taal onderscheidt zich van standaard taal zowel in vocabulaire als in zinsbouw. Daarnaast is een uitgebreide kennis van context noodzakelijk om de vele verwijzingen te snappen.



Lower class
Aan de zelfkant van de samenleving worden straattalen gesproken. Deze talen zijn soms rauw en doeltreffend, andere keren juist van een ongekende schoonheid. Ook deze talen zijn onbegrijpelijk voor de niet-ingewijdde. De straattalen verschillen net als hun upperclass varianten van de standaard talen in vocabulaire en zinsbouw.



Huisregels voor talen in Sauerburgh

Taal leren
Om een taal buiten je sociale klasse te kunnen leren gebruik je een nonweapon profficiency languages. De taal die je daarmee leert beperkt zich tot een doorsnede van nationaliteit en sociale klasse.

Untrained
Untrained spreek je de taal niet. Je mag wel proberen om de standaard taal te spreken en daarbij je sociale klasse te verbergen. Hiervoor zul je een charismacheck moeten doen. Om een taal van de upper class te faken is kennis van de upper class onontbeerlijk. Wanneer je etiquette als proficiency hebt hoef je geen check te maken om je simpelweg te handhaven (iets waar je zonder etiquette al een check voor moet rollen). Je kunt echter geen uitgebreid gesprek aanknopen daarvoor is een charisma check nodig. Als een character daarbij ook local history, heraldry, of iets soortgelijks heeft telt een +1 bonus op een roll. Zoals dat gaat met checks met een sociale component: no retries!

(stukje aangepast nav discussie beneden)

Resources:

Bargoens
Bargoens is de straattaal in de wijk Umsfeld, de wijk in Sauerburgh waar we beginnen.

http://www.voorbeginners.info/bargoens/uitroepen.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bargoens

Straattalen uit andere wijken:

Thieves' Cant
http://pascalbonenfant.com/18c/cant/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Thieves'_cant

Rotwelsch
http://en.wikipedia.org/wiki/Rotwelsch

Argot
http://en.wikipedia.org/wiki/Argot

Calo
http://en.wikipedia.org/wiki/Cal%C3%B3_(Chicano)

3 opmerkingen:

  1. Eh... Een etiquette-check *is* een charisma-check. Dus dan kun je beter geen etiquette nemen.

    Misschien kun je het zo doen dat als je etiquette hebt en verder je mond houdt, je upper class kunt faken. Dan zou je dus als je een net pak aan hebt in een rijke buurt rond kunnen lopen zonder dat je er direct door de stadswacht uit gepikt wordt, zoals de gemiddelde boerenlatende gevelpisser uit de achterbuurt.

    Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Right, teveel 3rd edition, zie ik :) Goog one!

    Je gewoon handhaven, zonder argwaan te wekken, maar ook zonder echt gesprekken aan te knopen kun je zonder check doen (zonder etiquette heb je een cha check nodig). Je krijgt een +1 als je nog andere overlappende proffs wanneer je een roll moet maken

    BeantwoordenVerwijderen